När han tar emot i sin veterinärpraktik ligger flera böcker på ett litet bord framför soffan. De är översättningar av samma bok skriven av Clarence Kvart och handlar om djurens hjärtljud, blåsljud och hjärtarytmier, det vill säga störningar på hjärtljuden. Översättningarna är på engelska, japanska, polska och ryska. En medföljande cd-skiva innehåller över 60 olika hjärtljud, ljud som har en klar diagnos med något fel så veterinärer kan jämföra och tolka vad de hör på sina patienter.

– Jag vet också att ljuden finns i piratkopior i Asien och många andra länder, men det ser jag som en del av min pedagogiska gärning. Jag ser det som att jag hjälper till i vidareutbildningen av hur man tolkar hjärtljud och blåsljud. Att lyssna på hjärtljud är något som alla de flesta veterinärer sysslar med, säger Clarence Kvart.

Clarence är född i Vällingby utanför Stockholm och hade egentligen ingen uppväxt som pekade mot yrkesvalet veterinär. Men en fascinerande gymnasielärare ledde in honom på tankarna. Clarence Kvart blev intresserad av medicin, men han ville inte bli tandläkare eller läkare som hans pappa önskade utan valde veterinär.

Artikelbild

| Clarence har ett hjärtlab för djur i sin veterinärpraktik hamma på gården i Husby-Tibble.

– Veterinäryrket ger större valmöjligheter. Man kan jobba på djursjukhus, vara distriktsveterinär, forska och undervisa. Jag ångrar inte mitt yrkesval, jag är väldigt nöjd med det. När jag inte kom in direkt på veterinärhögskolan valde jag att läsa pedagogik.

Det visade sig vara ett smart drag. Efter två år på veterinärhögskolan blev en amanuenstjänst ledig. Han fick börja undervisa redan som student och fick tidigt hand om ekg-undervisningen. På den vägen blev det.

För att komma in på veterinärutbildningen gjorde han praktik på en lantbruksskola där han var förman för ladugården och 40 mjölkkor. Där lärde han sig att umgås med kossor vilket blev till nytta i senare forskning om kors hjärtstörningar och risken för plötslig död vid kalvningsförlamning.

– Man kan prata med kossor. De är ungefär som hundar i förståndet. Det går att kommunicera ganska bra med kor, man behöver inte skrika eller banka och slå på dem, säger han.

Artikelbild

| Husse Clarence Kvart och hans hund Milla har tät kontakt när han lyssnar på hennes hjärta.

När en patient kommer in i praktiken är Clarence Kvart noga med att ta en pratstund med husse eller matte innan själva undersökningen börjar. Då blir det sällan några problem, hunden eller katten hör på tonläget att veterinären är en god vän.

– Om hundägaren är nervös och kanske drar åt sig hunden i famnen kan hunden tro att jag är farlig och börja morra för att försvara husse eller matte, då blir det besvärligare. Det är bättre om de släpper hunden ifrån sig eller går ut och överlämnar hunden till mig.

Artikelbild

| När en åker längs väg 277 syns ett stort hjärta på en ladvägg. Där på gården bor och arbetar veterinären och hjärtspecialisten Clarence Kvart.

Det märks att han trivs. Han jobbar fortfarande halvtid. Dels för att han tycker att det skulle kännas tokigt att sluta som veterinär när det finns ett behov. Dels för att det inte finns så många som kan hjärtdiagnostik på djupet.

Nu fyller han 70 år och har sedan tre år titeln professor emeritus.

– Jag föredrar det amerikanska uttrycket senior professor. Jag tycker det är kul att jobba vidare, säger han.