Han dansar vidare genom livet

Holger Lundqvist fyller jämnt den 29 november. Trots att han gärna ställer upp på en grattisintervju så vill han inte att vi skriver hur mycket han fyller. Ålder är inget han tycker är intressant.

26 november 2010 08:30

Han har lärt kungen och Hagasessorna att dansa foxtrot, undervisat Carola i steppdans och visat utländska ministrar hur man dansar vals. Men framför allt har Holger Lundqvist lärt tusentals helt vanliga människor att dansa moderna sällskapsdanser.
– Jag har haft så många elever att de inte går att räkna. En matematikprofessor har varit min i elev i hela sitt vuxna liv. Han brukar säga att han aldrig fått så vetenskapliga lektioner som de han får av mig. Den som vill lära sig dans blir aldrig färdig, säger Holger Lundqvist undervisande och slår sig ner i favoritfåtöljen.

Han föddes i Kvistbro utanför Örebro och växte upp i Kolsva i Västmanland. Tillsammans med sin morbror var han ofta ute i skogen, där han bland annat fick lära sig att kola milor.
– Jag har minsann inte enbart levt mitt liv bland grevar och baroner, säger Holger Lundqvist självironiskt, och syftar på sin tid som danslärare vid internatskolan Lundsberg (där han bland andra lärde en ung Ian Wachtmeister att dansa).

Under sin militärtid i Örebro på 1940-talet mötte Holger Lundqvist för första gången Dansen.
– Jag gick en danskurs i Centralpalatset som var det finaste huset i hela Örebro, och sedan var jag helt fast, säger han lyckligt.
Han flyttade till Stockholm och blev elev vid Holger Rosenquists dansstudio, där han utbildade sig till danslärare. Det var också där han gick senare i livet för att fortbilda sig och fånga nya internationella danser.

Det var under sin tid i Stockholm som han fick flera av kungahusets medlemmar som elever.
– De var mellan 13 och 17 då, kungen och sessorna på Haga. Men kungen var till en början för ung. Det var först när han fyllde 13 år och flyttade till Sigtuna som han fick börja lära sig bland annat foxtrot, säger Holger Lundqvist.

Efter tiden på Lundsberg flyttade han till Uppsala, där han 1950 öppnade sin första dansstudio på Skolgatan, där nu restaurang La Commedia ligger. Senare flyttade han sin studio till Drottninggatan, och där har den legat de senaste 30 åren.
Men Holger Lundqvist har inte nöjt sig med att lära Uppsalaborna moderna sällskapsdanser. Han har också rest runt i stora delar av Uppland och Västmanland och hållit danslektioner, bland annat på stadshotellen i Enköping, Östhammar och Västerås.
– För att inte tala om Herräng, Väddö, Norrtälje och Gävle, ja, herregud så jag reste runt, säger Holger Lundqvist som än i dag undervisar i dans.

Under åren har han lärt sig mängder av nya danser, och har undervisat i vals, wienervals, tango, foxtrot, samba, rumba, cha cha, merengue, mambo, lambada, salsa, stepp, disco, rock och förstås alla gammeldanserna.
– Och jag har studerat både balett och spansk klassisk dans med kastanjetter i tre år, och studerat jazzdans för en rysk lärare, säger Holger Lundqvist, som sammanfattat sina kunskaper i en lärobok i dans som kompletterar den vanliga undervisningen.
– Det är konsten som har drivit mig hela tiden. Jag känner fortfarande en brinnande passion för dans och har alltid älskat att gå till jobbet, säger Holger Lundqvist. Även om han med ålderns rätt har trappat ner så ger han fortfarande privatlektioner och åtar sig även ett och annat engagemang. Samma vecka som vi träffas ska han till exempel förgylla en möhippa för 19 unga damer.

Fakta

NAMN: Holger Lundqvist
AKTUELL: Fyller jämnt den 29 november. Hur mycket vill han inte att vi skriver, men ställer ändå gärna upp på en födelsedagsintervju. ”Jag tycker att en persons ålder är ointressant.”
YRKE: Danspedagog.
FAMILJ: Gerd, barnen Sandra, Andreas, Dag och Isabel, sex barnbarn.
BOR: I Graneberg i Uppsala.
INTRESSEN: Dans och musik, opera, balett, musikaler och operetter.
OM SIG SJÄLV: Snäll och dansant, uppskattar bildning.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Snällhet. ”Det finns inget som är så fint som att vara snäll.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill