Avslitna hälsenor är en alltför vanlig padelskada

Ibland låter det som ett pistolskott. Men för Niklas Ejnersten blixtrade det till i huvudet när hans hälsena gick av. ”Padelskadorna har ökat lavinartat”, säger fysioterapeuterna på närakuten.

Matilda Nilsson och Ann Cavallin, fysioterapeuter, konstaterar att antalet padelskador ökar på närakuten på Samariterhemmet där de jobbar. ”Padelboomen är toppen, alla kan spela och ha kul, men det är bra vara medveten om skaderisken."

Matilda Nilsson och Ann Cavallin, fysioterapeuter, konstaterar att antalet padelskador ökar på närakuten på Samariterhemmet där de jobbar. ”Padelboomen är toppen, alla kan spela och ha kul, men det är bra vara medveten om skaderisken."

Foto: Jonas Kihlander

Hälsa2022-07-02 06:00

Niklas Ejnersten från Örsundsbro var på AW för två veckor sedan och spelade padel med sina målarkolleger. 

– En timme in i matchen skulle jag springa på en sista stoppboll och plötsligt var det som om jag fick en vit blixt i huvudet. Jag föll omkull och landade på rygg, säger han. 

Ambulansen var snabbt på plats och Niklas fick smärtstillande – för ont gjorde det. De lindade hans ben och sedan fick han skjuts av en kollega in till närakuten i Uppsala. Där konstaterade läkaren att hälsenan hade gått av. 

– Jag hade det på känn eller att det var vadmuskeln, säger Niklas. 

undefined
Fyrabarnspappan Niklas Ejnersten spelade padel med kollegerna och det slutade med att hans hälsena gick av. Nu har han en lång rehab framför sig och hans hustru får dubbeljobba.

Han fick foten inpackad i en stövel, en så kallad Walker, och den ska han ha i tolv veckor. 

– Den första veckan gjorde det ont hela tiden. Men nu känns det bättre, svullnaden har gått ner och jag kan stödja lite på foten, säger Niklas Ejnersten som har fyra barn i åldrarna 7, 5, 3 och 2 år. 

Nu går han med kryckor och kan varken lyfta barn eller matkassar. 

– Det är värst för min hustru. Hon får rodda allting, dubbeljobba och dra största lasset. Vi har hjälp av våra svärföräldrar som bor nära. Utan dem hade vi nog inte klarat det här. 

Niklas är sjukskriven i tre månader, och efter det väntar träning och en lång rehab. 

Kommer du att spela padel igen? 

– Det får vi se. Vet ju inte om jag blir helt 100 igen, säger han och berättar om en kompis som hade samma skada och drog av hälsenan en andra gång just när den hade läkt. 

Fysioterapeuterna Ann Cavallin och Matilda Nilsson som jobbar på ortopediska närakuten, Aleris i Samariterhemmet, är bekymrade. 

undefined
Matilda Nilsson och Ann Cavallin, fysioterapeuter, konstaterar att antalet padelskador ökar på närakuten på Samariterhemmet där de jobbar. ”Padelboomen är toppen, alla kan spela och ha kul, men det är bra vara medveten om skaderisken."

— Att hälsenan går av är en allvarlig skada med lång rehab, säger Ann Cavallin.

De konstaterar att padelskadorna har ökat lavinartat under de senaste ett och ett halvt åren. Varje vecka får de in runt två personer med padelskada. 

– Nästan alla kan spela padel och det är en explosiv sport med maximala inbromsningar. När hälen sättas i marken och samtidigt belastas hårt är det stor risk att hälsenan går av, säger Matilda Nilsson. 

Skadan som de sett öka rejält heter hälseneruptur och innebär att hälsenan gått av helt eller delvis. 

Hälsenan, kroppens tjockaste sena, kan gå sönder av olika anledningar. Men padelspelande är absolut den vanligaste orsaken på närakuten i Uppsala. 

– 75 procent av alla som kommer hit med en avsliten hälsena har fått det genom padelspel, säger Ann Cavallin. 

Genomsnittsåldern är 43 år. Bland yngre är den här skadan extremt ovanlig; de skyddas av mjuka senor. 

Den som drabbas brukar inse vad som har hänt. 

– Man hör ofta ett pang. Ibland kan det låta högt som ett pistolskott eller som om någon slagits med sin racket, säger Ann. 

Det behövs ingen röntgen eller annan teknisk utrustning för ställa diagnosen. En enkel metod räcker. 

Matilda lägger sig ner på magen på britsen för att visa medan Ann undersöker vaden och hälsenan med händerna. 

undefined
Ann Cavallin visar hur det kan se ut om hälsenan är skadad, i så fall hänger den ner.

– Om hälsenan är av ser man ofta en svullnad längs senan och i senan finns en tydlig grop. Och så hänger foten ner, säger hon. 

Ann klämmer på Matildas vadmuskel för att visa vad som händer när hälsenan fungerar: då rör sig foten. Det gör den inte om senan har gått av. 

Efter diagnosen får patienten bära en stövel, stor som en slalompjäxa, med fyra kilar. Meningen är att senan ska läka ihop. Stöveln ska sitta på i åtta veckor och kombineras med kryckor. Rehab tar ofta upp till ett år. 

– För de som är mitt i livet med arbete och barn kan skadan ställa till det ordentligt, säger Ann Cavallin.  

undefined
Patienten får bära en stövel, stor som en slalompjäxa, i åtta veckor och även använda kryckor.

Både hon och Matilda betonar flera gånger att de tycker att padelboomen i Sverige är jätterolig och alldeles utmärkt. Den får många människor att röra på sig och ha kul. 

– Rörelse är ju det som vi fysioterapeuter alltid uppmuntrar. Och vi tycker inte att någon ska avstå från att spela padel på grund av skaderisken. Verkligen inte! säger Matilda Nilsson som själv spelar. 

De föreslår några enkla åtgärder för att minska risken att skadas: 

  • Uppvärmning på träningscykel eller jogg på stället mellan 6 och 10 minuter innan matchen. 
  • Stretcha efter det hälsenan med böjt och rakt ben. 
  • Spela inte alltför långa matcher utan anpassa till form. 

Ann och Matilda följer upp sina patienter för att ta reda på om de blir riktigt bra efteråt eller om de får dras med någon slags rörelsenedsättning på grund av att hälsenan inte läkt ordentligt.  

Därför är padel så poppis

Det stora genombrott i Sverige för padel kan ha tre förklaringar, enligt Johnny Wijk, professor i historia vid Stockholms universitet:

Spelet är enkelt och innebär att även nybörjare snabbt tycker att det är roligt. 

Det lämpar sig väl att spela mixed i padel. 

Kring padel finns en nyhet och en livsstil som attraherar unga vuxna i den köpstarka medelklassen. 

Källa: Idrottsforskning.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!