Seglarens hemlighetsfulla språk

God morgon

God morgon

Foto: God morgon

Godmorgon2021-07-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min familj har haft ett livsomvälvande år. Min storasyster fick en son, jag (mellanbarnet) förlovade mig, min lillebror tog en kandidatexamen och mina föräldrar sålde motorbåten. Inte nog med det. De ersatte motorbåten med en SEGELBÅT.

Segellivet är ett hårdare liv. Man måste kämpa för varje knop och bilda sig. Lära sig var styrbord och babord sitter. Kunna slå ett dubbelt, vad heter det, handslag – nej, halvslag. Lära sig väderstreck och förstå vad vindögat är och var det finns. Ord som "slör", "tamp", "halvsegel", "skota" och "gasta" blir nya bekantskaper.

Förhoppningsvis kan även jag översätta ord till handling inom kort. 

Men, som någon sa: navigare necesse est, vivere non est necesse! (att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt!)

Vendela Källmark läste latin på halvfart i våras.

Att göra:

Familjepaddling på Rådmansö hyr en kajak och njut av en dag på sjön. 

Hyr en SUP I Öregrund kan du, bland annat, hyra en stand-up padel board i en timme.

Landkrabba? Zeitgeist konstrunda har öppet hela helgen – vandra genom Uppsala och se de 100 utställarnas verk.

Farmors rostbröd: 2 paket jäst, 2 msk salt, 1,4 liter vatten, 3,6 liter vetemjöl, smör eller margarin för pensling. Lös upp jästen i salt och lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och arbeta in mjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunken. Forma degen till en avlång bulle och placera den i en smord och mjölad form. Pensla ytan med smält matfett och låt jäsa i 50–60 minuter. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Serveras med smör, ost och apelsinmarmelad med skal.