Vilken är egentligen den godaste formen?

God morgon, hälsar Linnéa.

God morgon, hälsar Linnéa.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-01-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Det bästa med köttbullar är att de är runda!" utbrast min kollega William halvvägs till lunchrummet en dag. Kommentaren blev startskottet för en diskussion som varade hela måltiden: "vilken är egentligen den godaste formen på mat?"

William och kollegan Jesper listade köttbullar, chokladbollar och palt – och konstaterade att popcorn är godare när de är lite rundare än vanligt. Rund torde alltså vara den godaste formen.

Jag funderade på om "rund" är samma sak som "sfärisk" – räknas pannkakor som rund, och därmed extra god, mat? Eller måste godbitarna vara klotformade för att nå högst upp på podiet?

Jesper undrade om en köttbit skulle bli godare om man skar ut en cirkel än om man åt den i sin vanliga, lite oregelbundna form?

Vi enades till slut om att rund mat onekligen verkade vara den obestridda vinnaren. Kroketter är trots allt en av de bästa potatisformerna, och körsbärstomater lyfter vilken sallad som helst. Men hela teorin föll samman när jag kom ihåg att djävulens främsta påfund till grönsak också är rund – brysselkålen.

Linnéa Kalnins är reportern som avskyr brysselkål – runda eller annorlunda formade.

Att göra: 
Litteratur. Missa inte startskottet för Sävjabiblioteket seniorbokcirkel. Eller starta en egen bokcirkel med dina vänner! Varför inte börja med "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergman?

Amerikanska pannkakor
Blanda 5 dl mjöl, 2,5 tsk bakpulver, 1 tsk salt och 3 msk socker, och tillsätt sedan i en bunke med 2 dl mjölk, 3 ägg och 50 g smält smör. Smeten blir ganska tjock. Stek 3-4 små pannkakor åt gången i en panna. Servera med (runda) blåbär och lönnsirap.