Första advent. I dag får alla ljus börja lysa i alla hus, eller? Hur var det nu? En kväll förra veckan när jag var ute med hunden blinkade varma, kalla och färgade ljus redan för fullt i trädgårdar och på balkonger, stjärnor och adventsljusstakar lyste i fönstren. Så har vi gjort hemma hos mig också, börjat tidigare. Vi verkar behöva trösten.
På min väg runt kåkarna med hunden såg jag också att i flera av de stora, vita nybyggda husen med enorma fönster, där glimrade julgranar. Fullt påklädda med glitter, kulor och allt. Hm. Tonåringen påpekade när jag kom hem: "De kommer ju att barra före julafton!" Att det kunde vara granar i plast slog honom inte. Vi klär vår gran tidigare också, men väntar nog än ett par veckor.
Maria Larsdotter är familjeredaktör och kulturreporter som gillar kvällspromenader.
1) Vi tänkte fylla en termos med glögg, ta med en lussekatt och fika utomhus i dag.
2) Teckna en människa i rörelse. På uppsalakonstmuseum.se finns digitala handledningar i hur en gör.
3) Laga bollarna i receptet här nedan, frys ner så har du redan börjat julstöket. De passar bra till rödbetssalladen.
Solrosfröbollar
Blanda 2 msk psylliumhusk och 1,5 dl vatten och låt det svälla i tio minuter.
Mixa 2 dl solroskärnor till ett mjöl. Häll ner psylliumhuskblandningen, 1 finhackad lök, 1 dl ströbröd, 1 msk tamarisoja, 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar, mixa ihop till en färs. Rulla bollar av färsen. Hetta upp en stekpanna, häll på olja och stek på medelvärme tills de har fått en fin yta runt om. Passar också utmärkt att tillsätta en påse saffran för juligare smak.