Jag tänker på det här med tilltal. Hur viktigt det är, och hur vi kan få någon att känna sig inkluderad eller bortglömd bara genom de ord vi använder. Alla referenser, skämt och vitsar bygger på antaganden vi gör om de som läser – och de vi vänder oss till. När jag skriver förkortningar utan att förklara deras innebörd, förutsätter jag att alla har samma referenser och kulturella bakgrund som jag. När jag skriver om världen som att den ser lika ut för alla, bestämmer jag samtidigt vilken värld som anses vara den rätta.
Går det att inkludera alla i skrivandet, alltid? Kanske inte. Men jag tror vi journalister växer av att tänka på de vi vänder oss till – och vilka som utesluts från samtalet.
Johanna Lill-Inger Karlsson är reporter på UNT och matte till bulldoggen Bodil.
Att göra i dag:
1) Konst. Föreningen Konstvarning har under sommaren utställning på Järnboden i Harg. Smide, skulptur och konsthantverk ställs ut.
2) Serie. Uppsalaforskaren Gustaf Gredebäck och bebisar från Uppsala medverkar i tv-serien "Det första året". Spännande och gulligt med nya rön om barns utveckling.
3) Läsa. Tierpsförfattaren Anne-Marie Wikander belönades för sin romanserie om Sigrid nyligen med den prestigefulla Hedenvindplaketten.
Macka.
Har du någonsin ätit en perfekt macka? Såhär gör du.
Ta ljust men lite grövre bröd. Helst nåt med lite mer substans än formfranska. Rosta mackan. Bre på smör. Riktigt bordssmör alltså, inte nåt fejk. Skiva en mogen tomat som legat framme nån dag (viktigt!). Ät mackan med två tjocka tomatskivor. Jag vet – underbart.