I förrgår var det kanelbullens dag och jag åt plikttroget två kanelbullar under dagen. Men egentligen förstår jag nog inte riktigt poängen med firandet av bullen den 4 oktober. Dagen togs fram som ett initiativ för att uppmuntra bakning hemma och har funnits i Sverige sedan 1999 men mer än så vet jag inte, insåg jag under ett samtal med sambon igår.
Han är från England och när vi åt kanelbulle hemma på kvällen ställde han en rad frågor om "firandet". I England så firar man till exempel pannkakans dag, tisdagen innan fastan traditionellt börjar, i år inföll den 1a mars.
– Men då äter vi ju massor med pannkakor den dagen och sedan inte så mycket resten av året. Ni äter ju kanelbullar hela tiden, konstaterade han.
Så nu undrar jag, äter vi i Sverige inte lite för många kanelbullar året runt för att egentligen göra en sådan stor grej av att ha ett firande just för kanelbullen?
Att göra:
1.Se föreställningen "Älskarinnorna" på Uppsala Stadsteater ikväll kl.19
3. Besök utställningen "Hometown Giants" på Fyriskällan om Uppsalas musikliv från 60-talet och framåt.
Att äta:
Ost- och blomkålssoppa, 4 portioner
Hacka en gul lök och en vitlöksklyfta. Skär 3 medelstora potatisar i bitar. Skär blomkålen i buketter. Koka lök, vitlök, potatis och hälften av blomkålen i 1 liter vatten med 2 grönsaksbuljongstärningar. Koka resten av blomkolen i saltat vatten i några minuter. Häll i 1.5 dl creme fraiche i soppan och blanda med stavmixer. Smaksätt med salt och peppar och blanda ner den kokta blomkålen i soppan. Ha i 1 dl riven cheddarost och toppa med persilja.