Varför skäms de inte för sin fattigdom?

Matcentralen delar ut matkassar till behövande Uppsalabor.

Matcentralen delar ut matkassar till behövande Uppsalabor.

Foto: Adam Wrafter

God morgon2022-10-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utanför Stadsmissionens lokaler på Svartbäcksgatan radar människor upp sig för att ta emot kassen med svinnmat som de som lever under fattigdomsgränsen kan prenumerera på. 

De flesta av dem som står i kön går på försörjningsstöd. Som journalist är min uppgift att prata med dem för att skriva en artikel om fattigdom. Men jag vill inte. Det känns som jag petar i deras utsatthet för att göra en snygg poäng. 

När jag väl tvingat mig till att ställa första frågan chockas jag över deras öppenhet och hur de med blickar som inte flackar berättar om hur livet i fattigdom ser ut. Varför skäms de inte?, tänker jag fascinerat. 

Pappa lärde mig redan när jag var 5 år att man inte ska gå på socialbidrag. Jag visste förstås inte vad det var, men jag visste att det var farligt och något man skulle skämmas för om man gjorde.

Människorna på Svartbäcksgatan lärde mig något många gånger viktigare än det pappa lärde mig. Ni lärde mig att det som förkrymper en människa inte är att gå på bidrag. Det är skammen. Om jag släpper skammen, som jag hållit närmast kroppen hela livet, inser jag plötsligt att det inte finns något att vara rädd för längre.

Att göra 1: Gottsundadagen med kultur, mat och mycket annat, kl. 11-20, Gottsunda Centrum.

Att göra 2: "Arsenik och gamla spetsar" har premiär på Uppsala Stadsteater och spelas fram till 3 december.

Rotfrukter i ugn med feta:

Skala 500 g morötter, 500 g palsternacka och 500 g rödbetor och skär i klyftor. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 225° i 40 minuter.

Blanda de färdiga rotfrukterna med 125 g rucola. Smula över fetaosten och servera.