Allt hänger ihop och allt är så himla krångligt. Monokulturodlingar förstör vår jord, storskalig produktion kräver galna transportsystem, och människan är det värsta av rovdjur som äter allt i sin väg. Om hon inte slänger bort det alltså. Jag är ju en av de där individerna som bidrar till denna apokalyps, fast jag egentligen bara vill njuta av god mat (den får gärna vara lite nyttig också). Jag försöker läsa innehållsförteckningar i affären men det är för små bokstäver. Jag frågar kyparen var kycklingen kommer ifrån och han ler generat och säger "inte Sverige" så det får bli fisksoppa istället. Jag frågar inte var räkorna är fångade. Jag äter en god ratatouille gjord på grönsaker köpta på REKO-ringen och känner mig jätteduktig. Sen tittar jag på min ynkliga skörd av balkongodlade tomater och inser att självförsörjande blev jag inte i år heller.
Ett Parisminne. En ung fransyska, kanske 20 år, sätter sig bredvid oss på en turiststinn restaurang. Hon beställer en trerätters och ett glas vin. Hon äter långsamt, diskuterar noga maten med kyparen, tittar inte i mobilen en enda gång, njuter av varenda tugga. Jag lovar - hon skulle inte förstå begreppet matskam.
Att göra: Reginajazz på Lilla scenen, varje fredag till och med 16/12
Att äta: Restlasagne. Gör tomatsås på lök, vitlök, tomater och tomatkross. Krydda efter behag. Ta fram allt du har i kylen som behöver ätas upp. Skär i små bitar. Varva sås, rester och lasagneplattor. Toppa med rivna ostskalkar.