"Personlig lockdown" är ett uttryck med internationell klang parat med lätt fasa.
Frågan är vad det betyder och vad som är nytt? När jag först hörde begreppet fick jag associationer till Kina och pandemins början. Då poliser gick runt i Wuhan och svetsade igen dörrarna så att folk inte kunde gå ut längre. Men så drastiskt var det tack och lov inte.
Gå inte ut och trängs i onödan, så långt är jag med. Men jobba hemifrån gör vi ju redan. Munskydd har vi – även om det är många som inte kan använda det rätt. Hur är det nu med alla som cyklar med munskydd? Tror de att de ska få i sig smittan i fartvinden? Eller är de lite sjuka och vill skona oss andra från flåset? Men vad ska man då ut och cykla för? Håll er hemma!
Lite känns det som att vi inte kommer längre. Gör folk inte som det är tänkt nu, så lär de aldrig förstå. Då hjälper inga balla uttryck i världen.
Catrin Pihl är reporter på UNT och ska testa lite nya yogaövningar mellan arbetspassen på hemmakontoret. Tack Alexandra!
Tips
Städa garderoben eller klädkammaren när du ändå måste hålla dig hemma. En kasse spara, en kasse kasta och resten kvar på galgarna. Man blir en ny människa efteråt.
Rödspätta i dillsås
4 personer. Vik tinade spättafiléer motsvarande 500 gram och lägg i en smörad form. Salta och peppra. Vispa ihop 2 dl grädde med en halv fiskbuljongtärning i smulor och 1 msk majsstärkelse, klipp i hackad färsk dill eller använd fryst. Spetsa med lite vin eller citronsaft. Koka upp och häll sedan allt över fisken. Låt fisken koka klart i ugnen på 200 grader i en halvtimme. Servera med kokta ärtor, sallad och ris.