Det var en tisdag. Tisdagen efter nyår. Jag hade andra arbetstider så jag åkte hemifrån senare än vanligt. På marken låg ett tunt lager snö så pass att världen blev ljusare. Jag kom inte längre än till den stora sälgen i svängen precis utanför vårt hus, där blev jag stående stilla. Jag hörde en fågel och dess läte var som vårlikt. Och himlen var blå, kan du tänka dig: Himmelskt blå. Jag fortsatte min väg och tankarna for: Jag är frisk. Himlen är blå, fåglarna har bytt tonart till den mer kvittrande vårsången även om det bara är januari, och just det beror nog inte på klimatförändringarna, det brukar kännas så i januari, när nysnön ligger som ett tunt förlåtande ljusfyllt skimmer. Nog är det väl livet som snart ska börja gro igen.
Maria Larsdotter är vikarierande sidplanerare med ny energi.
1)Vinterså. Peta ner frön som sallat och ruccola i jordfyllda krukor. Ställ dem i lä utomhus, lägg på snö och vänta.
2)Gör egen müsli. Godast är den som rostas i ugnen.
3)Spel. Kalaha är min favorit just nu.
Kikärtssoppa
Hacka 1 stor gul lök, 3 vitlöksklyftor och 2 stjälkar bladselleri eller 1 liten bit rotselleri smått. Skölj 1 burk kokta kikärter. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt 4 msk olivolja. Stek lök, vitlök och selleri mjuka i 2 minuter. Tillsätt kikärterna och 1 dl vitt vin eller 3 msk ljus vinäger, låt puttra ordentligt i ytterligare 3 minuter. Smula i en kvarts buljongtärning och häll på vatten så att det täcker. Koka i 5–7 minuter. Tillsätt 3 rejäla nävar färsk spenat och koka i ytterligare 1 minut. Smaka av med salt, peppar och 2 msk soja. Mixa soppan slät.