Våren är här, vad jobbigt, atjoo!

Foto:

God morgon2021-05-17 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förutom sakura, körsbärsträden, så är björkträd bland de vackraste träd jag vet. Jag gillar dess vita stammar med svarta fläckar. Jag skulle vilja ha tapeter med björkträd, eller ha något med björkträd i min inredning. 

Men så mycket som jag gillar hur den ser ut så tycker jag att björkpollen är så jobbigt! Japp, jag är pollenallergiker, och nu är det massor av björkpollen i luften ända fram till juni. Jag reagerar även på al, hassel, ek och bok. Och när juni kommer så får jag en ny fiende, gräs. 

A-a-a-atjoo! 

Att göra:

Konst. Lill Sjöströms konstutställning på Galleri 1 i Uppsala. Den pågår fram till 30 maj. 

Bostadskoll. Kolla husvisningar. Det är roligt att få inredningsinspiration samt se olika områden och bostadspriser. 

Lek. Pröva att spela pétanque, som också kallas för boule. Jag provar med dottern. 

Mat. Äta mongolian barbecue. Senast jag åt det var i Manila på 1990-talet!

Min fläskköttfärs med patis (filippinskt ord för fisksås)

Detta är en smaklig maträtt – men luktar som en blöt hund, enligt min dotter.  Det starka och kanske "skumma" matoset beror på ingrediensen "patis", eller fisksås. 

Skär vitlök och lök i bitar, och stek i olja. Lägg i fläskköttfärsen. 

Skala och skär potatisar i små kuber. Lägg även potatisarna i stekpannan och stek klart alla ingredienserna. Smaksätt med vitlökspulver, lökpulver, paprika och gurkmeja. Lägg till tomatpuré och tomatketchup. Salta och peppra. Häll i lite vatten. Och så klart, maträttens ingrediensdrottning – den som ger maträtten en konstig "doft", patis eller fisksås! 

Servera med ris.