Läser i UNT Tove Lifvendahls starka tal från Distinget (gör det du också!). Jag börjar fundera på hur jag hamnade här, och hur jag kan trivas så i långbänkarnas stad på slätten, den med de trista vintrarna och de torra somrarna. Och, tänker jag, är jag Uppsalabo och upplänning nu? På riktigt? För 27 år sedan slog jag som student ned bopålarna i den uppländska leran. Nästan varenda sekund har varit toppen. Ändå känns det som att jag känslomässigt hör någon annanstans.
Men, påminner jag mig, när bilen rullar in mot Bälinge efter semesterveckorna i det där andra (Dalarna), och barnen glädjevrålar med i Labyrints Uppsalatribut "Välkommen till Uppsala. Välkommen hem", då känner jag stolthet. På riktigt.
Niklas Skeri är nyhetsreporter och upplänning.
Att göra i dag
1) Sportlovskul. Hitta alla smurfar som flyttat in på Medicinhistoriska museet. Svara på kluriga tipsfrågor. Aktivitet för hela familjen. Kl 13–16.
2) Väsenologi. Ingela Korsell berättar om sin nya bok Väsenologi om troll, mylingar och maror och andra väsen ur den nordiska folktron. Kl 14, Uppsala stadsbibliotek.
3) Hockey. Almtuna tar emot klassiska Modo hemma. Se på plats i Gränbyhallen kl 19 eller följ direktrapporten på unt.se.
Ångbåtsbiff – Upplands landskapsrätt
För fyra. Skala 4 rödlökar. Skär i hela, inte för tunna ringar och stek glansiga och lätt brynta i smör. Häll på 2 dl vatten och smula ned 1 buljongtärning. Koka ihop 4 minuter. Salta och peppra 4 skivor utskuren biff och stek 3-4 minuter på varje sida i smör. Koka upp löken och häll sedan över biffarna. Strö hackad persilja över och servera med kokt potatis.