Vägbanan blänker djävulskt mot mig

Cassandra Grönlund

Cassandra Grönlund

Foto: UNT

God morgon2019-11-18 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Temperaturmätaren blinkar minus två grader i bilen. Vägbanan blänker djävulskt mot mig och vare sig det är vatten eller is är oklart. På min lilla bubbla till bil sitter fyra sommardäck och jag ska nu ta mig fyra mil för att hälsa på familjen. Och det står väldigt klart för mig att jag måste vara totalt IQ-befriad som ger mig ut på vägen med den här bilen och dem här däcken denna dag. Samma visa varje gång, jag skjuter upp bytet in i det sista. Hur dum får man vara? Jag sitter som på nålar hela vägen och glider till slut fram till målet. Hel och vid liv. Jag hatar att köra bil på vintern. Jag gör riskanalyser för vägen var femte meter och har hjärtat i halsen vid minsta glid. Men nu sitter i alla fall dubbdäcken på. Det hjälper dock inte mig att känna mig trygg. Jag är lika rädd ändå. Kör lugnt i trafiken nu allihopa. 

Cassandra Grönlund är journalist och kör helst inte bil på vintern. 

Att göra i dag:

1) Föreläsning. Utopi på prärien, om det uppländska folkets historia och böndernas utvandring på 1840-talet. Upplandsmuseet kl 18

2) Konsert. Pussy Riot, det ryska aktivist- och konstnärskollektivet kommer till Katalin. Kl 20

3) Föreläsning. Amerikaner – Björn af Kleen tar tempen på USA. Stadsbiblioteket Uppsala kl 18

Dagens rätt: 

Smördegspizza. 12 bitar. Smördegsplattor. 150 g babyspenat, olivolja, valfri svamp, salt, peppar, 5 dl pizzaost, 1 dl parmesan. Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenaten, låt kallna. Skiva svampen och fräs. Rulla ut smördegen. Strö över pizzaost, spenat och svamp. Salta. Grädda 12–15 minuter. Strö över parmesan.