Tuppluren har blivit ett alltför kärt inslag i vardagen

God morgon önskar Oscar.

God morgon önskar Oscar.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2022-12-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan en tid tillbaka har jag drabbats av en ovana – jag har börjat sova middag. Det har för mig blivit lite utav dagens höjdpunkt. Få saker skänker sådan vardagslyx som att direkt efter jobbet krypa ner i sängen och resa mot drömmars land. Av någon märklig anledning är det alltid mycket skönare att sova middag än att på riktigt gå och lägga sig för natten.

Men att sova middag, eller ta en siesta som jag kallar det för att låta lite mer kontinental, är inte bara av godo. Utöver att vakna upp och inte veta vilken dag det är så är nog det värsta alla dessa tvättider som jag sovit mig igenom. Strumporna har verkligen börjat sina den senaste veckan. Kanske bör jag investera i en egen tvättmaskin.

Att göra:

Play it, Santa! – en humoristisk och musikalisk julfest som spelas på Reginateatern i dag klockan 19. 

Att äta:

Lussekatter, ca 40 st

Smula 50 gram jäst i en bunke. Smält 200 gram smör i en kastrull och häll sedan i 5 dl mjölk. Mjölken och smöret ska vara fingervarmt när du sedan blandar det med jästen i bunken. Tillsätt därefter 1 gram saffran (2 paket), 2 dl strösocker, 1 tsk salt och cirka 1 kg vetemjöl. Knåda degen tills den känns smidig och låt den därefter jäsa övertäckt i ungefär en halvtimme tills den jäst till dubbel storlek. Knåda därefter ut degen på en mjölad yta och dela degen i 40 bitar. Forma bitarna till lussekatter, garnera med russin och lägg dem på bakplåtar. Låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme. Pensla dem därefter med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 5–8 minuter.