Det kan kanske verka lite nördigt, men att få till en så optimal och god hjortronsylt som möjligt är viktigt för pannkakorna och filens skull. Snart är det dags för hjortronplock. Expertisen säger att det blir ett bra år och att de första bären är redo att plockas i mitten av juli. Att få till en så perfekt sylt som möjligt är viktigt. Vi har under åren gjort egen eller fått sylt som gjorts på vanligt socker eller syltsocker som är att föredra. Jag var på besök på ett sylteri nyligen och fick då tips om att tillsätta lite citron i sylten för att lyfta smaken. Citronsaften ska även hjälpa till att ge sylten en finare färg – det är dock kanske av underordnad betydelse.
Kjell Sjöberg är journalisten som funderar kring bärsäsongen.
Att göra
1. Fotboll. I kväll väntar EM-semifinal nummer 1 i fotboll. Matchen startar 21.00 och sänds på TV4.
2. Bok. John Grishamns "Rooster bar" handlar om tre nybakade jurister som tänjer på gränserna för att lyckas som jurister i Washington. Perfekt i hängmattan.
3. Bropromenad. Starta vid cykelbron vid Studenternas och promenera över varenda bro upp till Tunakolonin. Lagom lång promenad i trevlig miljö.
Pasta med lax och zucchini
Skala en gul lök som du steker upp. Blanda ner två hekto kallrökt- och gravad lax med 50 gram zucchini samt ett par deciliter matlagningsgrädde. Värm i tio minuter på låg värme. Tillsätt persilja, gräslök och saften från en halv citron och låt stå och småputtra ett tag.
Koka upp 400 gram valfri pasta. När pastan är färdigkokad blanda samman med såsen. Servera med en trevlig sallad, parmesanost och trevligt dricka.