Tänk dig att vi hade bott i USA

Elvira Jansson Pihl är lokalreporter i Östhammar.

Elvira Jansson Pihl är lokalreporter i Östhammar.

Foto: Cassandra Grönlund/Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-06-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är vit, du svart. Jag hade varit din vän, men också din hönsmamma. Jag hade lindat in dig i tusen lager bubbelplast innan vi går ut på gatan. Jag håller din hand, hårt. Så hårt att den till slut börjat krampa, när jag följer dig hela vägen hem. Men trots det hade du inte varit säker, inte ens i ditt eget hem. Sverige må vara tryggare, men det är fortfarande inte tryggt för dig. Rasism letar sig in även här, runt middagsborden med släkten, i skolkorridorerna och på festerna. Det är inte upp till dig att utbilda oss, det ansvaret ligger hos mig. Jag ska göra mitt bästa, för att du ska ha rätten att finnas här med mig. Trots att vi aldrig träffats.

Elvira Jansson Pihl är reporter och trött på orättvisor

Att göra idag:

1. Dokumentär. 13 Tillägget på Netflix. Forskare, aktivister och politiker analyserar bland annat kriminaliseringen av afroamerikaner.

2. Podd. Raseriet av Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby. Om bådas erfarenheter kring ämnen kopplade till rasism, populärkultur och relationer.

3. Film. 12 Years a Slave. Baserad på Solomon Northups verkliga liv. Från att vara en fri man till att säljas in i slaveri.

Kronärtskocksdipp m. baguette 8-10 port.

Sätt ugnen på 175 C. Blanda 250g färskost, 2dl majonnäs, 1dl gräddfil, 2dl riven parmesan, 2dl riven cheddar, 2dl riven gruyère, 400g kronärtskockshjärtan, avrunna och finhackade, 300g bladspenat grovhackad, 2 finrivna klyftor vitlök, 1tsk finrivet citronskal, ½ tsk chiliflakes, salt och peppar. Lägg smeten i en ugnsform, toppa med riven cheddar och sätt in i ugnen i 30 minuter. Ta ut och servera med nyrostade baguetteskivor.