Sommaren 1902 kliver en ung man vid namn August ombord skeppet SS Cymric i Liverpools hamn. Han och hans två kusiner har köpt tredjeklassbiljetter till Amerika. De skrivs in som läs- och skrivkunniga ensamstående arbetare i passagerarlistan. Hemma i Sverige har de lämnat familj och vänner och ingen av dem kommer någonsin att återvända.
Hösten 2021 hittar en äldre man vid namn Bertil, Augusts syskonbarnbarn (och därtill min pappa), den sida i listan där August och hans kusiners namn står i vacker handstil. Det är ett av få säkra spår efter August. Sedan finns mest lösa trådar till hans vidare livsöde.
Jag är oerhört tacksam över att min far ägnar sig åt släktforskning, samt att han delar med sig av sina fynd – och av de frågor han inte lyckas hitta svar på. Det ger också mig möjlighet att vara med på ett hörn. Så just nu mejlar jag med en lärare från Nevada som kan vara Augusts ättling. Vi får se om det går att bekräfta. Tillsvidare är vi lika exalterade på båda sidor Atlanten, över möjligheten att knyta ihop en 120 år gammal säck.
Johanna Åberg Lundén är nyhetschef som gräver efter släkt i USA
Att göra:
Höstlovskonst. Lovlediga barn mellan 8 och 12 år kan prova på olika grafiska tekniker tillsammans med en konstpedagog. Uppsala konstmuseum.
Att äta:
Fisk-tacos
Skär vit fisk (sej eller torsk blir bra) i smala bitar. Panera i mjöl med salt, peppar och chilipulver, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Fritera i 170 grader tills gyllenbrunt, alternativt stek i stekpanna. Servera i tortillabröd med coleslaw med rivet limeskal, rödlök, mangosalsa och tabasco.