Svamplinser krävs för ovan kantarellplockare

Maria Larsdotter

Maria Larsdotter

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT/Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-09-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är ingen van svampplockare även om jag tycker det är kul när jag följer med grannen någon gång. Men de är svåra att få syn på. Om jag går först kan min granne ropa till: "Maria, nu kliver du i svamparna!" Då fryser jag förstås mitt i steget, ibland på ett ben, tittar ner och ser, kanske. Förmodligen inte. Inte förrän efter en stund, då mina ögon skiftat till en svampplockarlins, ser jag. Alldeles invid fötterna ploppar de upp, den ena efter den andra, fler och fler tills de täcker hela marken och ger den ett gult skimmer av gulliga små kantareller. Men. Ärligt talat så är jag heller ingen stor svampätare. Jag kan tycka att det är gott med en eftermiddagsmacka med stekta färska kantareller, men det räcker med en gång vartannat år.

Maria Larsdotter är familjeredaktör och gillar skogen. 

1)Kulturarvsdagen. Österbybruks herrgård, kl 11–16.

2)Musik. Ulrika Davidsson ger konserter på Salsta slott kl 15, 17 och 19.

3)Kulturarvsdagen. Nortuna gård. Sjöbefälet Tor Åman berättar bland annat om en seglats från Indien runt Afrika. Kl 11.

Svampsoppa
Hacka 500 g kantareller eller champinjoner, fräs i en stekpanna i lite olja tills svampen släppt vätskan och fått bra färg. Fräs 1 finhackad gul lök i olja tills den mjuknar i en stor kastrull. Vänd ner den stekta svampen i löken och häll på 1 dl vitt vin, 1 liter vatten, 2,5 dl havregrädde och två svampbuljongtärningar. Koka upp allt och låt soppan sjuda i cirka tio minuter. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Toppa med lite färsk hackad persilja innan servering. Inspirerad av vegomagasinet.