Rädda en kvinna genom att fostra era söner

Festmåltid eller nödvändigt ont. Varför blir matlagning alltid något högstämt som ska ha beröm när män gör det?

Festmåltid eller nödvändigt ont. Varför blir matlagning alltid något högstämt som ska ha beröm när män gör det?

Foto: Claudio Bresciani / TT

God morgon2022-09-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min kompis har blivit bjuden på middag av sin man. Eller, han har lagat mat, i motsats till det normala att hon gör det. I ett argt sms skriver hon att maten han lagde var äcklig och slarvigt gjord. Och det hade väl varit okej om det inte hade varit för att han innan spelat på stora trumman och förberett henne på finmiddag.

Mamma lärde mig att matlagning ingick i tjejers uppfostran. Så när föräldrarna var bortresta hade jag ansvar för att laga mat till mina båda storebröder och min lillebror. Det var aldrig tal om att jag skulle få beröm efteråt, och så långt är allt i sin ordning.

Det var när en av mina medelålders storebröder ringde hem till min mamma för att skryta om att han lagat en tomatsås, som topplocket gick. Vad är det som gör att så många män ska ha beröm för att de gör det mest naturliga, fixar mat till flocken?

Min kompis skriver till oss vänner som har söner: Rädda en kvinna genom att fostra era söner.

Jag ser mot min son som sitter böjd över telefonen i vardagsrummet. 

Många, många mil från köket.

Att göra: Ulva höstmarknad vid Ulva Kvarn med ett stort urval av närproducerad mat och konsthantverk, kl 10-16.

Krämig kantarellpasta: Koka 400 g pasta. Stek 600 g kantareller några minuter på hög värme i lite olja. Tillsätt några klickar smör, 2 hackade schalottenlökar, och två hackade vitlöksklyftor samt 1 tsk timjan. Låt det puttra lite under omrörning.

Häll i 1 dl vitt vin, tillsätt 3 dl grädde och koka tills det tjocknat. Rör ner 0,5 dl parmesan och smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet på pastan, men behåll 1 dl av vattnet. Blanda i svampsås och hackad gräslök.