Plötsligt är en epok i livet slut

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2021-04-18 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromkvällen inträffade något märkligt: jag hade inget att göra. Middagen var undandiskad. Tvätten hängd. Barnen pysslade med saker på sina håll. De tv-serier vi följt hade haft sina säsongsavslutningar. Eftersom det inte var träning för dotterns fotbollslag som jag tränar behövde jag inte rusa iväg på det heller. Och jag hade så mycket träningsvärk att en promenad kändes alldeles för ansträngande.

När jag lite handfallen lagt mig ner i soffan och stirrade upp i taket insåg jag att det såklart kommer att bli så här allt mer framöver. Det kändes rätt jobbigt. Under alla de där härliga och slitiga småbarnsåren var det så fullt upp med allt att jag nog aldrig riktigt hann reflektera över att den tiden en dag skulle ta slut. Nu är den slut, och jag behöver upptäcka vad jag vill göra av min växande fritid. Det känns både sorgligt och en gnutta spännande. 

Att göra: njuta av årstiden

Det börjar kanske bli dags att fundera på vad man ska odla i pallkragarna? Till och med plantera något? Man kan ju också gå ut i valfri skog/park och glädjas åt alla vårblommor som kommit. Det spås bli soligt och varmt, så har man dessutom med sig en picknickfilt och lite fika finns ju alla chanser till en toppendag. 

Att äta: Connis pastasås (2-4 portioner)

Hacka 2 gula lökar, grovriv 6 stora morötter och pressa 2 vitlöksklyftor. Stek i olja en stund och häll sedan i en burk krossade tomater, 1–2 grönsaksbuljongtärningar och 2–4 dl crème fraiche. Krydda med peppar, salt, basilika och/eller oregano och en gnutta socker. Koka ihop i typ en kvart och ät sedan med spagetti.