Pandemin utmanar föreställningen om "festligt"

Foto: TT

God morgon2021-06-10 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag börjar sommarlovet för många skolelever. Det är förstås tråkigt att inte anhöriga får vara med på skolavslutningen – men pandemin har gjort oss kreativa i fråga om vad som är "festligt" och skolpersonalen lär säkert lyckas.

Min barndoms skolavslutningar hade en ingrediens som jag minns som extra högtidlig: Bästisens mammas folkdräkt. Anette dök alltid upp i sin Smålandsdräkt och det gjorde starkt intryck på mig. Då tyckte jag nog mest att hon var fin, men undermedvetet tänker jag att jag snappade upp signalen om hur viktiga vi barn var för henne – och hur viktig hon tyckte att vår skolavslutning var. 

Så vad ger egentligen festkänsla? Det måste inte vara folkmyllret – det kan vara något helt annat. Underskatta till exempel inte kraften i en tjusig folkdräkt!

Att göra:

Konst. Anna Sjödahls "All denna jävla lycka" visas på Uppsala Konstmuseum. Museet håller öppet, men förbokning gäller av pandemiskäl.

Dagens festliga middag:

Pulled shawarma, 6 port

Bryn 1,5 kg högrev, gnugga med marinad: 2 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl ketchup, 0,5 dl olivolja, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 pressad citron, 3 tsk salt, 1 tsk svartpeppar + kryddor: 1 msk spiskummin, 1 msk korianderpulver, 1 msk vitlökspulver. 1 tsk kardemumma, 1/2 msk paprikapulver, 1 tsk gurkmeja, 1/2 tsk malda kryddnejlikor, 1/2 tsk mald cayennepeppar, 1 tsk mald svartpeppar och 1/2 tsk mald kanel. Lägg i gjutjärnsgryta med lock, och långbaka i ugn på 150 grader i 4 timmar. Dra isär köttet med gafflar och servera i pitabröd med flera tillbehör, t ex romansallat, hummus, vitlökssås och inlagd rödlök. Recept Zeinas Kitchen.