På andra språk får vardagligheterna en annan dimension

God morgon, god morgon!

God morgon, god morgon!

Foto: TT

God morgon2021-09-22 04:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Via en bekant ramlar jag över texten "30 untranslatable words from other languages". Fritt översatt, 30 ord från andra språk som inte går att översätta.

På listan finns bland annat ordet "age-otori", som ska vara japanska för när man blir fulare efter ett besök hos frisören. Här finns också "utepils", enligt artikeln norska för att njuta av en pilsner i solen, och det italienska "culaccino" – det märke som ett fuktigt glas lämnar på bordet (jag visste inte ens att jag saknade det ordet).

Jag kan inte gå i god för att dessa ord faktiskt existerar, men på listan finns även det svenska ordet "gökotta" som beskrivs som följande: "att gå upp tidigt på morgonen i syfte att bege sig ut och lyssna på den första fågelsången". 

Poetiskt.

Ebba Örn är reporter på UNT och gillar språk.

Att göra i dag

Apropå språk. Programmet "Värsta språket" med Fredrik Lindström finns att se på SVT Öppet arkiv.

Apropå språk. Häromdagen var författaren Kerstin Ekman intervjuad i "Lundströms Bokradio" i P1. En fin intervju som gjorde mig ännu mer sugen på att läsa Ekmans nya "Löpa varg".

Bakad feta med tomater, gurkmeja och rostade kikärtor

Lägg 1 block feta i en ugnssäker form. Dela 1 paket körsbärstomater på hälften. Skär 1 röd lök tunt. Lägg tomater och lök runt fetaosten och ringla över 3 msk olivolja, 1 matsked honung, chiliflingor och så mycket gurkmeja som du tycker är gott. Ställ in i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader. Ta ut och häll över 1 pkt kokta kikärtor. Ställ in i ugnen igen, ca 5-10 minuter. Hacka färsk persilja och strö över och servera med exempelvis svart ris. Recept: Food pharmacy.