Om vaccinets föregångare: en orientalisk metod

Jeanina Santiago, UNT-reporter.

Jeanina Santiago, UNT-reporter.

Foto: UNT

God morgon2021-03-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vaccinera sig eller inte? Den frågan fanns även för 300 år sedan. Den tidens bästa brevförfattare, Lady Wortley Montagu, var också en av de första kvinnorna att skriva om den muslimska orienten. Hon var nämligen fru till den brittiska ambassadören i Konstantinopel (i dag Istanbul) och under vistelsen där märkte hon att det fanns väldigt lite smittkoppor i landet. 

Hon fick lära sig om inokulation, en gammal asiatisk metod som kunde skydda mot smittkoppor. Detta var en föregångare till vaccinet. 

Hon lät sin son inokuleras och sonen sägs vara den första engelsmannen att genomgå inokulation.  

När hon återvände till Storbritannien lät hon även inokulera sin dotter inför en grupp människor, bland annat kungens läkare. Upprörda känslor utbröt, framför allt på grund av att det var en orientalisk metod. 

Även när smittkoppor härjade i England 1721 fortsatt protesterna mot inokulationen. Men kungligheterna vågade ta det nödvändiga steget i kampen mot den dödliga sjukdomen. 

Nu är det som sagt exakt 300 år sedan. 

Att göra:

Streama den populära animeserien "Attack on Titan" via Crunchyroll, ett amerikanskt medieföretag som erbjuder världens största animesamling. 

Min kyckling adobo

Skär tre vitlöksklyftor och en lök i mindre bitar och stek i olja. Skär kycklingfiléer i bitar och stek tillsammans med ovan nämnd vitlök och lök. Smaksätt med soja, ostronsås, salt, svartpeppar, vitlökspulver och lökpulver. 

Skär några potatisar i bitar och stek tillsammans med de andra ingredienserna. Häll i lite vatten. Servera med kokt ris.