Det verkar bli en bra hjortronsäsong – åtminstone i Medelpad. Hade möjligheten att få plocka lite bär där alldeles nyligen. Jag ska inte säga att myrarna kryllade av hjortron som sommaren 2018. Men det finns gott om bär och vi (jag, min fru och mor) fick på cirka fyra timmar ihop så mycket att det räckte till ett tiotal stora burkar. Kort och gott nu är det kommande årets behov av sylt och marmelad säkrat. Noterbart är också att det fanns en hel del bär som inte mognat ännu. Med lite sol och värme den kommande veckan finns det ytterligare plockmöjligheter.
Kjell Sjöberg är journalisten som varit norröver och plockat hjortron.
Att göra:
1 Motorsport. I kväll kör Rospiggarna från Hallstavik på bortaplan i elitserien i speedway mot Indianerna. Matchen visas på CMore.
2 Dramakomedi. På SVT Play finns nu den danska serien "Orkestern" tillgänglig med musikchefen Jeppe i huvudrollen. Dråpliga och genanta scener i massor.
3 Bad. Trollsjön, strax norr om Tierp, är alltid värt ett besök. Sjön bjuder på klart och kalkrikt bad i ett tidigare kalkbrott.
Stekt inlagd strömming
Blanda 1 deciliter ättika, 2 deciliter socker, 3 deciliter vatten, några kryddpepparkorn, 1 rödlök och en 1 tesked salt i en kastrull och koka upp. Gör kryddsmör på lite smör, persilja och dill som rörs samman. Tag 600 gram strömmingsfile. Lägg ihop strömningarna två och två med lite kryddsmör i mellan. Vänd strömmingarna i en ströbrödsblandning med mjöl, salt och peppar. Stek dem sedan på båda sidor. Lägg dem sedan i en glasskål med lock och häll över ättikslagen. Låt strömmingarna stå över natten innan du äter dem.