Jag brukar inte pracka på andra människor mina matvanor. Men jag har under de senaste 30 åren då jag inte ätit kött fått höra ganska många kommentarer om mitt eget matval. "Hur får du i dig näring?" "Men vaaad äter du då?" "Men barnen får väl kött?" Det som folk verkar oroa sig mest över när det gäller mitt eller mina barns näringsintag är proteinet. När min 20-åriga dotter, som också är helvegetarian, nu i dagarna fick svar på sina prover, berättade läkaren att allt ser bra ut, förutom att järnnivåerna är lite låga, dock inget alarmerande. Det viktiga i sammanhanget var att proteinvärdet låg bra till som det gör varje gång proverna tas. Det känns tryggt med proteinstinna baljväxter av alla de slag.
Maria Larsdotter är familjeredaktör, och full av proteiner.
Att göra i dag
1) Hågaby Julmarknad. Folkmusikgruppen Gråå spelar kl 12. Utställare, julmusik, tomte, luciatåg, marknaden öppnar kl 11.
2)Julshow på is. Kalle Ankas julafton. En fartfylld familjeföreställning utlovas. A-hallen i Gränby ihallar kl 15–17.
3)UKK:s adventskalender. I skyltskåpet på Sysslomansgatan 10 presenteras ett nytt konstverk varje dag. I dag visas verk av AnnaKarin Svensson.
Rickard Söderbergs halländska grönkål
Koka 500 g repad grönkål i saltat vatten i minst 50 minuter eller tills den är helt mjuk, låt kålen rinna av.
Smält ihop 100 g mjölkfritt smör, ¾ dl strösocker, ½ dl ljus sirap, ½ dl havregrädde och 1 rågad msk kanel i en kastrull. Det ska karamelliseras och få fint med färg. Vänd ner grönkålen och stek på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt salt, peppar och resten av grädden, lite i taget. Receptet från vegomagasinet.se.