När semestern blev lite av en berrycation

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: UNT och TT

God morgon2021-08-24 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att jag gillar hjortron i olika former vet nog flera. Efter ett svagt hjortronår 2020 var förhoppningarna om ett bättre bärår 2021 stora. Vårens bärrapporter var också positiva. Även utfallet under semestern blev bra med en hyfsad volym hjortron som gav både sylt och marmelad. Pandemin och den sociala distanseringen har gjort att vi i familjen Sjöberg börjat använda begreppet "berrycation" (semester med tydliga inslag av bärplockning). Förutom hjortron har det blivit en mängder turer i de medelpadska skogarna för att plocka blåbär och lingon. Lägg sedan till att vi hjälpte en av fruns släktingar att plocka rent på några krusbärs- och svarta vinbärsbuskar. Nu är hösten här och bärlagren välfyllda.

Kjell Sjöberg är journalisten som plockat mycket bär på semestern. 

Att göra

1. Fotboll. I kväll är det returmöte mellan Malmö FF och Ludogorets i Champions League-kvalet. Cmore klockan 21.00.

2. Musik. Varför inte ladda ner lite musik med det sköna engelska bandet Madness. Perfekt att lyssna på vilken dag som helst.

3. Naturliv. Ledskär vid Lövstabukten utanför Skärplinge bjuder på fina promenadstråk och möjligheter till fågelskådning. Väl värt ett besök nu på hösten.

Krusbärsmarmelad

Snoppa och skölj ett kilo röda eller gröna krusbär. Mosa bären lite och koka upp i en deciliter vatten i några minuter. Tillsätt sedan tre deciliter bärsocker och koka i en halvtimme på medelhög värme. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Skumma av och häll upp marmeladen i burkar och låt kallna. Servera sedan tillsammans med trevliga grönmögelostar och kex. Glöm inte något gott dricka till.