När modern hör av sig om pastej då är julen på ingång

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

God morgon2020-12-08 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att julen är i antågande märker man på olika sätt. Startpunkten för mig är när min mamma Marion hör av sig och berättar att den årliga leveransen av att ett gäng foliepaket är på gång. Paketen innehåller en av julens höjdpunkter - pastej gjord efter ett recept från mormor Stina. 

Det går inte att beskriva och förklara hur fantastiskt god den här gryniga pastejen är. Den måste avnjutas på en mjuk macka med lite smör och saltgurka. Årets leverans har redan kommit och jag har redan hunnit äta en hel del. På julafton lär det bli mera av denna underbara rätt.

Kjell Sjöberg är journalist som gillar det gamla släktreceptet på pastej.

1. Julkalendrar. Utbudet av julkalendrar är stort. Min och många andras favorit är Djurgårdens egen kalender med Pelle Kotschack. Historier och anekdoter i massor. Googla in på dif.se.

2. Cykling. Blöta och leriga cykelbanor gör att urvalen begränsas när det gäller cykling. Den gamla banvallen mellan Uppsala och Enköping håller måttet. Väl värd att testa.

3. Serie. Det isländska dramaserien Ministern på SVT med den nyvalde och okonventionella politikern Benedikt bjuder på många förvecklingar och oväntade turer. Kolla gärna in den.

Mormors leverpastej

Ta ett kvarts kilo lever, ett kvarts kilo grisspäck, en gul lök och tre ansjovisfiléer och mal i en köttkvarn. Blanda samman med ett ägg, en deciliter vetemjöl, två deciliter mjölk, en och en halv tesked salt, en halv tesked socker, lite vitpeppar och lite mejram. 

Smöra en aluminiumform och lägg ner färsblandningen. Häll upp vatten i djup bakplåt och ställ i aluminiumformen. Baka på 200 grader i 45 minuter.

Karta: Uppsala