På högstadiet i Gränbyskolan skulle man vara tuff och cool – då rynkade man på näsan åt den där hemkunskapsboken och frågade sig varför man skulle spara den för framtiden? Nu, drygt trettio år senare har jag haft glädje av just den boken. Jag hjälpte nyligen min fru att laga ett recept från den. Till en början var jag skeptisk – jag ville hellre ha ostgratinerad falukorv med potatismos. Men jag hängde på och skar lök, skivade falukorv och övervakade grytan på spisen. Slutresultatet blev toppen och kanske bättre än gratinerad falukorv. Ibland är det bra att spara gamla skolböcker. Nedan hittar ni receptet.
Kjell Sjöberg är journalist som lagat korvgryta.
Att göra:
1. TV-serie. I "The story of rugby" får vi chansen att lära oss mera om rugbyns ursprung, identitet, kulturella betydelse och storlek i världen. Visas på en TV-kanal.
2. Utställning. På Upplandsmuseet visas utställningen "Vårt Uppsala". Där berättas det bland annat när Uppsala grundades, varför människor bosatte sig här, vad Aros står för och hur Gamla Uppsala fick sitt namn.
3. Frisbee. Sugen på att komma ut i friska luften? Testa då en runda frisbeegolf i Svartbäcken. Banan startar vid Domarringens skola.
Korvgryta med rotfrukter
Skala fyra medelstora potatisar och skär i bitar och lägg i en gryta. Häll på 7,5 deciliter köttbuljong, krydda med salt, peppar, körvel och lite tomatpuré. Koka upp i tio minuter. Skiva 300 gram korv, skär upp 100 gram vitkål, en halv purjolök och 100 gram kålrot som läggs i grytan. Koka i ytterligare tio minuter. Servera sedan med stark senap och ketchup och en trevlig sallad.