Jag tÀnker ibland pÄ det hÀr med att vara "smart". Det Àr ett uttryck som följt med Ànda sedan skoltiden, nÀr den som var tidig med att lÀsa, skriva och rÀkna mÄnga gÄnger uppfattades som begÄvad, samtidigt som hen kanske var född nÀstan ett Är tidigare Àn andra klasskompisar. Lite orÀttvist, kan tyckas.
Men vad innebÀr det egentligen att vara smart? Jag vet inte, det finns ju som vÀl Àr mÄnga sÀtt att vara begÄvad pÄ. Analytiskt, matematiskt, kÀnslomÀssigt, humoristiskt, klimatmÀssigt, musikaliskt.
Och sen finns det en anekdot frĂ„n Nalle Puh som Björn Natthiko Lindeblad, före detta buddhistmunk, brukar Ă„terge. I ett samtal med Nalle Puh konstaterar Nasse: âUgglan vet sĂ„ mycket!â. Nalle Puh Ă€r tyst en stund och svarar sedan âja, det kanske Ă€r dĂ€rför han förstĂ„r sĂ„ lite.â VĂ€rt att tĂ€nka pĂ„.
Ebba Ărn Ă€r reporter pĂ„ UNT och gillar Nalle Puh.
Att göra i dag
LÀs eller lyssna. I somras lyssnade jag pÄ Björn Natthiko Lindeblads sjÀlvbiografiska bok "Jag kan ha fel och andra livsvisdomar frÄn mitt liv som buddhistmunk" som ljudbok. Finns Àven att lÄna pÄ biblioteket.
Plocka svamp. Redan i juli rapporterade UNT om att kantareller lyste guldiga i upplÀndska skogar. Ta med matsÀck och ge dig ut i favoritskogen.
Kantarelltoast
Till 1 toast. Dela och rensa 10 fÀrska, gula kantareller. Finhacka 0,5 schalottenlök. LÀgg en klick smör i pannan och lÄt fÄ lite fÀrg. LÀgg i svampen, salta och peppra lite. TillsÀtt lök och 1 msk fÀrsk hackad persilja. HÀll pÄ 1 dl grÀdde. LÄt koka ihop till en stuvning. Rosta en brödskiva, skÀr bort kanterna och lÀgg upp svampen pÄ brödet. Recept frÄn Köket.se.