Min brorson älskar godis. När han var liten lämnade påskharen ett brev på hallmattan, där det stod att det fanns ett påskägg gömt i huset. Brorsonen blev förstås överlycklig. Vilken dag!
Sedan kom förhoppningen: "Påskharen kommer nog i morgon också!" Vi vuxna log besvärat och förklarade att påskharen bara kommer på påskafton. Det dröjer ett helt år till nästa gång. "Men kanske", försökte ändå pojken, "kanske kommer han i morgon också".
För hur kunde något så bra ta slut så fort?
På samma tema har vi killen som invandrade till Sverige dagen före valborg. Sin första dag i Uppsala hamnade han mitt i valborgskaoset och blev överlycklig. Vilken stad! Vilken fest! Han drack öl och skaffade massor med vänner och steg glatt upp nästa morgon för att upprepa det hela, bara för att mötas av en tvärdöd stad. Ett helt år till nästa gång, hur kan det vara möjligt?
Så snart får ni passa på att njuta. Påsk och valborg kommer bara en gång om året. I alla fall tills de här två personerna hamnar i beslutsposition. Då blir det fest och godis varje dag.
Att göra:
Konst. Barnboksillustratören Emma Adbåges ljuvliga bilder ställs ut på Bror Hjorths hus. Öppet 12-16, guidad visning kl 14.
Internationella Romadagen. Porträtt ur utställningen Romska Röster visas av museipedagog Stina Flink, Upplandsmuseet kl 16.
Att äta:
Fisk med sojabrynt kål
Skär en savojkål i klyftor. Smält 3 msk smör i en stekpanna, tillsätt 3 msk japansk soja. Bryn klyftorna under lock i sojasmöret på medelvärme tills klyftorna mjuknat och fått fin färg på båda sidor (vänd en gång). Servera till fisk och gröna ärtor.