Mormors kakfat kräver övning – eller hybris

Foto: UNT

God morgon2021-06-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt får jag hybris i köket och beslutar mig för att baka jitterbuggar. Den goda mördegskakan med marängfyllning förekom då och då på mormors kakfat och nu tänker jag att de vore trevliga att servera på ett födelsedagsfirande. Jag har ju noterat att jitterbuggar kan se väldigt ojämna ut, vilket skulle kunna vara ett tecken på att de är svåra att baka, men jag ger mig ändå på det.

Och svårt var det! Kakorna blev långt ifrån snygga. Besviket skickar jag en bild till min mamma, som snabbt ger mig perspektiv med sin enda kommentar: "Åh, jitterbuggar som är så goda!" Nu hoppas jag bara att resten av familjen reagerar likadant när de bjuds mina fula snurror.

Så ägnar jag en tanke åt mormor. Hon hade garanterat övat mera, så det är väl precis vad jag också ska göra. Nästa gång blir de bättre!

Att göra:

1. Baka. Småkakor är tacksamt och går fort. Leta i minnet efter gamla favoriter.

2. Håll ut! Biograferna har öppnat, vilket är mycket välkommet. I kväll visar exempelvis Filmstaden "Nomadland", som jag verkligen rekommenderar. Men gå bara om du är helt symtomfri, och håll avstånd.

Vardagspasta med paprika och salami

Skär en liten gul lök tunt, krossa och finhacka en vitlöksklyfta. Fräs tills mjukt i olivolja. Tillsätt en stor strimlad röd paprika, eller 2 mindre, och fräs någon minut. Häll över en halv burk krossade tomater, sjud i 10 min. Under de sista minuterna låter du en rejäl näve strimlad salami puttra med. Peppra och smaka av med salt. Servera med pasta och riven parmesan, samt gärna färsk oregano.