Rapsfälten jag passerar på väg till jobbet strålar. Jag får verkligen anstränga mig för att hålla ögonen på vägen, ideligen dras blicken till det kraftigt gula fältet. Varje gång, verkligen varje gång, jag passerar ett rapsfält slungas jag femtio år bak i tiden. Då, när jag var fyra, fem år. Pappa odlade alltid litet raps som saftigt färskfoder till djuren. Jag älskade rapsåkern. Jag gjorde gångar i den, fast det var lite förbjudet. De växte mig långt över huvudet, det gick att gömma sig där. I brist på mänskliga vänner där ute i bushen till och med pratade jag med rapsblommorna, gav dem namn och låtsades att de var mina kompisar.
Att göra i dag
1) Småkryp. Låna en undersökningslåda på Biotopia och leta efter småkryp. Inne på museet finns förstoringsstationer för att titta närmare på dem.
2) Fjärilar. I naturreservatet Hågadalen–Nåsten går en naturstig igenom en av de allra artrikaste fjärilsmiljöerna i Sverige.
3) Vattenbufflar. Maud och Ellen heter två asiatiska vattenbufflar som har släppts ut i Fysingens naturreservat i Sigtuna kommun. Ta en tur med matsäck och titta på dem.
Kikärtsbiffar med citrongräs
Skölj kikärter från 2 burkar, låt rinna av, mixa i en matberedare. Häll ner i en skål.
Hacka den nedersta delen på 2 citrongrässtjälkar fint. Vänd ner i ärterna tillsammans med 1 finhackad rödlök, 1 msk riven färsk ingefära, 1 grön och 1 röd finhackad chili, 1 msk sojasås, saften av 1 lime och 0,5 dl majsstärkelse. Salt och peppar. Forma till små biffar, stek dem i olja tills de har fin färg. Servera biffarna tillsammans med sallad och kanske ris. Recept från Vegomagasinet.