Med tåg rakt genom Europa

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2019-11-17 04:00

Jag längtar redan nu till julledighet. Det är inte varje år jag längtar till julen, den är inte det allra bästa jag vet, jag firar hellre ljuset när det återvänder, i år den 22 december. Men nu längtar jag ändå som sagt. Jag hoppas på lugn, läsning, jobb i lerverkstan och att vara med ungarna. Vi planerar en tågluff till sommaren. Jag vill visa familjen var jag bodde och jobbade som ung servitris. Nu ska det kanske äntligen bli av. Jag ser framför mig att vi lägger ut riktiga papperskartor på bordet där vi försöker enas om vilken väg vi ska ta genom Europa och var vi ska stanna för en natt eller två. Samtidigt ska vi dricker glögg och äta nötter. Lyxliv i juletid.

Maria Larsdotter är familjeredaktör

Att göra i dag

1) Julmarknad. Lions Julmarknad Björklinge. Knallar, hantverkare, ponnyridning, godis och mera. Prästgården Björklinge kl 10–15. 

2) Visning. Organisten berättar om Domkyrkans olika orglar och ger musikaliska exempel som illustrerar orglarnas karaktär. Uppsala domkyrka kl 15:30–17. 

3) Utställning. Fira demokratin. Om historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Upplandsmuseet kl 12–17.

Höstgryta

Fräs 300 g skivad blandad svamp  tills den släppt vätskan och fått lite färg. Vänd ner en finhackad gul lök och pressa ner en vitlöksklyfta. Rör ner 3,5 dl naturell havreyoghurt, 1,5 dl vatten, 1 msk ljus sojasås, 1 msk grönsaksfond, 1 tsk mortlad torkad grönpeppar, 1 tsk mortlad rosépeppar, 1 tsk hel mortlad svartpeppar samt ca 6 dl kokta gröna linser, salt. Servera med pressad potatis, kokt ris eller pasta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!