Med cykeln möter man många nya vyer

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-06-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter många år med annan träning så har jag återupptagit cykelträningen. Jag har dock bytt landsvägscykeln mot en mera MTB-liknande cykel. Cyklingen gör att man lättare når lite längre och hamnar på andra platser och områden än med löpningen. Från cykelsadeln får man också ett helt annat perspektiv när det gäller stadens expansion. I var och varannan glänta byggs det nytt. Kan också notera att det finns många fina cykelvägar och minst lika många stigar som bjuder på lagom svår cykling i kuperad och svår terräng. Ibland gäller dock att vara vaksam och inte bara vika ned huvudetför då kan man hamna i hage med ett stort antal kossor i Hågadalen.

Tur ett. Från Löten i Uppsala cyklar man Vattholmavägen till Fullerö i Storvretas utkanter. Väl där passa på och kolla in det nya bostadsområdet som växt fram där, många sköna byggnader.

Tur två. Ta er till Rosendal i Uppsala och cykla i lagom svår terräng på gula stigen till Skarholmen. 

Tur tre. Trampa till Björns hög i Hågadalen. Cykla bara en tur i Hågadalens kuperade terräng eller förläng den med avstickare till Hammarskog, Skarholmen eller golfbanan vid Skärfälten. 

Grytstek

Krydda ett drygt kilo nötkött, av typen fransyska, med salt och peppar. Bryn det i en gryta. Lägg ned rikligt med lök, morötter och lagerblad och häll på en halv liter oxbuljong. Koka på låg värme i drygt två timmar eller till köttet får en innertemperatur på 75 grader.

Sila buljongen, smält ner smör och rör i mjöl till en slät sås. Koka upp och sjud i ett par minuter. Krydda med soja, salt och peppar. Servera med saltgurka och potatismos.

Karta: Uppsala