Mängder med squash kräver matlagning från höften

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-08-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med fyra barn och oftast någon extra, lagar jag mycket mat. Jag odlar gärna snabbväxande grönsaker som squash och nu är det skördetid. Vad gör en då med all denna skörd som pockar på ens uppmärksamhet denna suveräna odlingssommar. Squash går att ha i det mesta, till och med i matbröd går det att riva ner lite, det gör brödet saftigt. Att ugnsbaka den hel är gott eller i bitar med lite örtsalt och olivolja, men helst äter jag den stekt med vitlök eller i grytor. När jag står vid spisen försöker jag följa recept men oftast blir det som min mamma gjorde, jag höftar. Här nedan får ni mitt måndagsrecept, jag har försökt mäta hur mycket jag hade i men det är lagat på höft, så ta det med en nypa salt. 

Maria Larsdotter är kulturreporter och gillar mat.

1)Nortuna park. Utanför Vattholma har öppet kl 10–16 i dag, Arkeologins dag.

2)Sigtuna. Museet har ett föredrag om kvarteret Professorn 1, kl 13–13:45.

3)Österbybruk. Sista chansen att se Vanja Brunzells minnesutställning i Sadelmakarlängan kl 11–16.

Squashgryta

6 port. Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor. Häll lite olivolja i en stor kastrull, lägg i lökhacket tillsammans med 2 msk tomatpuré, 2 tsk tomatpesto, 2 tsk gurkmeja, 1 tsk spiskummin och lite chiliflakes. Fräs tills löken mjuknat något. Häll i en burk kokosgrädde, fyll burken med vatten och häll i grytan. Lägg i 1 buljongtärning, 2 dl röda linser, 1 dl gröna linser, 1,5 tsk salt och lite svartpeppar. Låt allt koka knappt tio minuter, lägg i en normalstor squash skuren först på längden och sedan på tvären i centimetertjocka bitar. Låt allt puttra en stund. Servera till ris.