Jag önskar att man visste i förväg vilket som blev sommarens sista bad. Jag misstänker att mitt bad i lördags eftermiddag var sommarens sista, men det vet man ju inte då. Det är något lite sorgligt över att man bara badar som man har gjort hela sommaren och inte förrän efteråt vet man att det inte blir fler. Istället är det väderprognosen framöver som berättar att man tagit sitt sista dopp på ett tag.
Jag är inte en vinterbadare överhuvudtaget. Jag önskar att jag vore det; då behövde man inte tänka på att ta tillvara på det sista badet för säsongen utan kunde glatt fortsätta bada när temperaturen sjunker.
Men man ska inte vara för sorgsen, det kommer en sommar igen. Och mitt sista bad blev på en trevlig badplats i eftermiddagssolen med kompisar och kall öl. Så om det nu är det sista badet för i år så känns det helt okej.
Att göra:
1. Se Jakob Hellman i Parksnäckan.
2. Ikväll är sista chansen att se föreställningen "Min vän fascisten" på Reginateatern.
Att äta:
Rostad pumpa
Sätt ugnen på 200 grader. Skala runt 1,5 kg pumpa, dela på mitten och skrapa ur kärnor. Skär pumpan i skivor. Sprid ut pumpan på en plåt med bakpapper. Sprid ut 4 krossade vitlöksklyftor med pumpan tillsammans med en halv dl olivolja, salt och peppar. Ställ i ugn i cirka 15 minuter.
Riv 100 g grönkål och 100 g svartkål (eller 200 g av ena) i mindre bitar och massera med 1 msk olja. Ta ut plåten ur ugnen och blanda kålen med pumpan. Ställ i ugnen i 15 minuter till. Ta ur ugnen och lägg på fetaost och macadamia- och pinjenötternötter.
Gott att äta som det är som sallad eller vid sidan av till exempel grillad tofu.