Må vi alla ha en "havssköldpadda"

UNT-reporter Jeanina Santiago tror att universumet är som en havssköldpadda.

UNT-reporter Jeanina Santiago tror att universumet är som en havssköldpadda.

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-11-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en nyhetsartikel i The Montreal Gazette 1974 berättade man om en ovanlig räddning, gjord av den filippinska flottan. I juni det året sjönk ett passagerarfartyg utanför kusten i södra Filippinerna. Två dagar in i sök- och räddningsinsatsen sågs en kvinna i havet. Hon höll fast vid vad som såg ut som en oljetrumma. När de kom närmare och hämtade upp henne insåg de att var det en jättehavssköldpadda som hade stöttat upp henne. 
Händelsen bevittnades av löjtnant Cesario Mana och nästan alla andra ombord på flottans fartyg. Mana berättade att havssköldpaddan cirkulerade i området två gånger innan den försvann i djupet. Den verkade försäkra sig om att dess tidigare ryttare var i goda händer innan den dök iväg. 

Lita-på-universum-typ av musik, enligt mig:

1.) "At the Beginning" med Evynne och Peter Hollens.

2.) "Trust in Me" med Susheela Raman

3) "Falling Slowly" med Glen Hansard och Markéta Irglová

Grön soppa à la Ingrid
I kastrull eller gryta:
1. Fräs ett par hackade vitlöksklyftor i olja, tillsammans med lök, purjolök och grovriven morot. Krydda med gurkmeja, cayennepeppar och paprikapulver. Laborera gärna med ingredienserna.
2. Tillsätt 6 dl vatten och en buljongtärning. Koka upp.
3. Häv i ca 5 dl frysta grönsaker. Välj t ex spenat, broccoli eller grönkål. Koka några minuter.
4. Tag av värmen och rör ner mjukost. Ingrid brukar använda en förpackning på 125 gram och variera smaken, t ex vitlök och örter. Crème fraiche bör också fungera.
5 Mixa. Späd med vatten eller buljong om soppan är för tjock. Smaka av och krydda mer om det behövs. (Tack till Ingrid Persenius som skickade detta recept!)