Lyft blicken från julmaten och få den bästa middagen

Godast smakar maten om ingen påpekar hur mycket du äter.

Godast smakar maten om ingen påpekar hur mycket du äter.

Foto: Johan Nilsson/TT

God morgon2022-12-24 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I julfilmen "Sunes jul" finns en legendarisk scen där familjen är på julbord. Pappan som är notoriskt försiktig med pengar stressas något enormt när han ser att det enda hans yngste son Håkan äter är potatis. "Du måste äta laxen!" kvider han.

Kommentarer om vad man lägger på sin tallrik kan, för dem som har en ätstörning, vara det som förvandlar julen till en ångesttripp. "Vad härligt att se att du äter!" kan uppfattas som: "Vad tjock du har blivit" berättade psykologen Klara Edlund när jag pratade med henne om ätstörningar som förstärks under julen.   

Enligt mig är graden av prat om vad man äter ett mått på hur mycket man har att säga varandra. En middag där varenda potatis ska utvärderas eller där någon sitter och håller reda på hur mycket jag lagt upp av risgrynsgröten, är en fattig middag. Har man spännande saker att prata om och är intresserad av de som sitter runt bordet, brukar inte tiden räcka till att hålla reda på vem som åt vad och hur mycket.   

De bästa middagarna i mitt liv har jag ingen aning om vad som serverades.

Att göra:

Julnattsmässa i Uppsala domkyrka kl 23.00.

Purjopaj med gravad lax:  

Blanda 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl med 125 g smör och 2 msk vatten till en deg och tryck ut i en form. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.

Skär 1 purjolök i skivor och fräs lätt i smör. Lägg purjolök och lägg i 300 g gravad lax i botten på pajskalet. 

Riv 100 g parmesanost och blanda med 2 dl majonnäs, 2 dl crème fraiche, dill, 4 ägg, salt och peppar till en äggstanning.

Häll äggstanningen över laxen. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med sallad.