Nu syns färgexplosioner av löv på sociala medier. Ja, i verkligheten också. Att löven ändrar färg beror på att träden reagerar på kortare dagar och kallare nätter. De stänger av tillförseln av vatten för att klara vinterkylan. De gröna löven förlorar sitt klorofyll och kvar bli gula färgämnen, karotenoiderna (ja, som i morötter). Vid kyla omvandlas bladens socker till rödfärgade antocyaniner. Själv är jag splittrad; löven är fascinerande men också en otäck signal om att vintern kommer.
Lotta Frithiof är reporter på UNT och skulle vilja ha vår och sommar året runt.
Att göra i dag
1) Skogen. Ta en hejdundrande färgpromenad bland skogens träd.
2) Rundvandring. Eller stanna i pyjamasen på digital invigning av AI4Research på Carolina Rediviva. Ett ställe för artificiell intelligens och maskininlärning. Via Zoom kl 15.
3) Utställning. Fristad – en guidad visning om fristadsförfattare och varför de varit tvungna att fly. Upplandsmuseet kl 16. Biljetter hämtas innan.
Dagens hösträtt
Hittade billig älgfärs i min affär. Läge för älgköttbullar! Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs i matfett ca 5 min. Låt kallna. Krossa 8 enbär. Blanda ihop 1 kg älgfärs med 2 dl grädde, 2 ägg, lök, enbär, 1 msk salt, 2 tsk timjan och 1/2 tsk peppar. Forma färsen till köttbullar och lägg på vattensköljd skärbräda. Hetta upp lite matfett. När det slutat skumma lägg i ett gäng köttbullar och stek runt om 6-8 min. Ta upp och stek resterande bullar. Servera med vad du vill men glöm inte de rårörda lingonen.