Lever har en förunderlig konsistens

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2019-12-22 04:00

När jag var liten och tonåring älskade jag leverpastej. Mammas hemgjorda pastej. Jag lärde mig göra den själv också. Jag stod och skar levern i småbitar och förundrades varje gång över dess konsistens. Sedan blev jag helvegetarian, inte för att jag skurit lever, nej det var av helt andra anledningar. Jag har inte saknat leverpastejen i sig. Jag har inte velat ersätta maten jag åt då med en massa substitut som smakar som om det vore kött eller inälvor. Det är faktiskt tvärtom. Jag har väldigt svårt för den smaken. Jag vill att mina linsbiffar ska smaka just linsbiffar med den krydda jag valt och inte ha en rökt touch för att likna kött. Därför blev jag så lycklig när jag hittade receptet här nedan. Den blir fin på julbordet i år.

Maria Larsdotter är familjeredaktör och gillar inte rökt mat.

Att göra i dag

1)Julmarknad. Det finns ännu tid att titta in på Kaleidos slöjd- och konsthantverksmarknad, kl 11-18. Godsmagasinet.

2)Julmarknad. Sista chansen för i år att besöka Sigtuna stads julmarknad. Kl 11–16.

3)Spela ett spel. Ta en paus i julförberedelserna och plocka redan nu fram ett brädspel eller en kortlek och utmana familjen. Passa på att smaka av pastejen här nedan och förstås knäcken.

Havrepastej

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka en halv gul lök, fräs den i 1 msk rapsolja tills den mjuknar och blir lätt transparent. Häll ner i en skål. Häll ner 2,5 dl havregrädde, 1 dl havregryn, 12,5 g jäst, 0,5 dl ströbröd, 1 krm torkad timjan, 1 krm oregano och en nypa salt. Blanda allt väl. Skrapa ner smeten i en form på ca 5 dl och baka pastejen i 1 timme. Låt svalna helt. vegomagasinet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!