Jag är skitless på att laga middag. Man har jobbat en hel dag och det första man gör när man kommer hem – de dagar det är min tur att hämta på fritids – är att ställa sig vid spisen. Sedan står jag där minst en halvtimme. Oftast längre. Och därefter ska man diska undan efter kaoset också. När barnen var mindre blev det rätt ofta halvfabrikat, men numera har ambitionsnivån på vardagsmiddagarna av någon oklar anledning höjts.
Så när jag nyligen hörde en krönika av SR:s USA-korrespondent Kajsa Boglind fick jag mig en tankeställare. Hon berättade att de amerikanska mammor hon umgås med aldrig skulle få för sig att laga middag efter en arbetsdag. Allt annat än fryst färdiglagat och hämtmat anses pretentiöst. Rätt skön inställning, känner jag.
Elin Sandow är nyhetsreporter
Att göra
1) Lyssna på Fallet Kapten Klänning. P3:s dokumentär i fem delar om kriminalgåtan Göran Lindberg, Uppsalas tidigare länspolismästare, är spännande och välgjort om den uppburne jämställdhetsförespråkaren som avslöjades som våldtäktsman.
2) Ta med middagen – kanske en matig macka? – och ät den på valfri plats i naturen. Gudars vad fint det är ute nu.
3) Ta ett dopp! Jag skulle själv aldrig bada redan nu, men de som gjort det påstår att det är … uppfriskande. I helgen var det 16 grader i Ekoln.
Dagens rätt: snabblagad gräddquorn
Stek frysta quornbitar i smör i några minuter. Häll på lite vatten blandat med en skvätt kinesisk soja och låt koka in. Ös sedan på med någon deciliter grädde (kanske blandad med mjölk) och koka upp. Smaksätt med salt och peppar. Servera till pasta.