Kokbok nej tack – det är tydligen fel på mig ...

God morgon önskar Ylva.

God morgon önskar Ylva.

Foto: TT/Arkiv

God morgon2023-01-04 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först äter vi för mycket och sen försöker vi äta mindre, särskilt den här tiden på året. De flesta av oss är ganska dåliga på det senare. Men prata om ätandet – det är vi bra på! Jag tjejgissar på att maten gått om vädret när det gäller konversationsämnen oss svenskar emellan. Kanske är det fifty-fifty med tanke på svarthalkan härhemma och bombcyklonen i USA. På P1:s vintervärdslista vinner maten i alla fall: komikern Marika Carlsson pratade sockerberoende och måltidshistorikern Rickard Tellström måltidshistoria. De övriga har jag inte hört, men ingen av dem är meteorolog.

Matprat är helt okej tycker jag, att laga och äta god mat likaså. Det jag inte förstår, och det som är mitt egentliga ämne för dagen, är varför det behövs så himla många kokböcker. Och varför ska det lagas så mycket mat på tv:n? Jag använder mig av en enda grundläggande kokbok, mest för att få proportioner vid brödbak och syltkokning. Och jag har aldrig lyckats se ett matprogram på tv utan att bli uttråkad. Min matinspiration hämtar jag från matprat med andra och eget experimenterande. Nåt fel är det tydligen på mig eftersom resten av världen verkar ha ett outsinligt behov av både kokböcker och mat-tv.

Att göra:

”Pelle Svanslös på äventyr” – en flerspråkig musikal, Sprakateatern, 4-8/1

TMS Bowie Live’74 på Katalin, 7/1

Att äta:
Skafferistädarpaj
Pajdeg: Hacka ihop 75 gr smör med 2,5 dl vetemjöl. Tillsätt 3/4 dl kvarg. Tryck ut degen i en form, vila i kyl 30 min. Förgrädda 10 min i 200 gr. Fräs lök och helgrester, blanda med 3 ägg och 3 dl grädde. Fyll pajskalet och grädda 175 gr i ca 35 min.