Kärlek i en svår tid smakar extra bra

UNT

UNT

Foto: TT

God morgon2021-06-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt livs första resa gick till Uppsala. Det var mormor och jag som hade farit hit från Sundsvall. Jag var två år och min mamma hade drabbats av en hjärnblödning. Hon vårdades länge på Akademiska sjukhuset. Mormor och jag hälsade på henne på dagtid och bodde inneboende hos någon vi inte kände men som hette Tant Elsa. Jag minns ingenting av det. Men en sak minns jag än i dag och det var smaken av torrmjölken som vi drack på kvällarna. Den var sötare än vanlig mjölk och väldigt god. Kanske färgades smaken av att drycken serverades med kärlek i ett av livets svåra skeden. Man kan nog säga att mormor sålde in det vita pulvret på bästa sätt. 

Lotta Frithiof är nyhetsreporter som var på Ackis häromdagen och fick ett mormormässigt bemötande av läkaren. 

Att göra: I dag är det studentfirande. Även om pandemin styr och ställer så passa på att ta en sväng ner på stan och vinka till glada ansikten med studentmössa.  

Att äta: Rårakor med rom

Ibland snöar jag in på maträtter och äter dem jätteofta en period. Sen är det över. Rårakor är roliga för de blir goda även om de inte är snygga. Gör så här: Riv (på grövsta hacken) lite fler potatisar än du tror du vill äta. Riv lite squash. Tryck ur vätskan både från potatis-och squashrivet. Blanda och krydda med salt och peppar. Hetta upp fett i stekpanna och forma rivet som plättar eller pannkakor. Sänk till medeltemperatur och stek 4–5 min per sida. Servera med yoghurt, finhackad röd lök och det viktigaste: Fiskrom eller tång-rom.  Vill du lyxa ta forellrom!