Känner ni höstpeppen? Nu styr vi upp!

God morgon2021-08-18 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skarven mellan sommar och höst ger mig en härlig nystartskänsla. Lagom till att husets ungdomar går tillbaka till skolan och vi vuxna är tillbaka på jobbet är jag less på att sommarimprovisera. Nu vill jag ha rutiner, ordning och reda. Tankarna snurrar om vardagens förbättringspotential. Här behöver saker styras upp! Jag behöver styras upp!

"Nu skriver jag ner några tankar om hösten", deklarerar jag stolt för maken. "Jag har ett par idéer om hur jag vill att vardagen ska se ut."  

Sedan börjar jag skriva. Det blir två punkter. Jag känner igen båda. Är de kanske mina nyårslöften? Var mina tankar inte mer storstilade än så?

Nåja, känslan av att jag förbättrar är ändå tillfredsställande. Jag knycklar ihop listan och fokuserar på känslan. Välkommen vardag 2.0!

Johanna Åberg Lundén är nyhetschefen som är lite fyrkantig

Att göra:

Konsert: Fantastiska Frida Hyvönen spelar experimentell och känslostark pop i Parksnäckan, Stadsträdgården. 

Teater: "Loranga, Loranga" spelas för hela familjen på Uppsala Stadsteaters sommarscen i Gottsunda. 

Att äta:

Tjälknöl

Lägg kött i ugnen i dag – ät imorgon! Sätt ugnen på 75 grader, släng in en fryst fransyska. Baka tills innertemperaturen är 65 grader, stektermometern kan du sticka i efter någon timme då köttet börjat tina. Allt tar mellan 7 och 12 timmar. Gör en saltlag på 1 liter vatten, 1 dl salt, 1/2 dl socker, ett par enbär och torkad timjan. (Koka upp och låt svalna.) Lägg det färdiga köttet i lagen i kylskåp i minst 4 timmar. Ät i skivor med ugnsrostade grönsaker och parmesan. Skär tunt så räcker köttet till flera måltider!