Kan ett grishjärta känna samma kärlek?

För första gången i historien har en människa fått ett grishjärta inplanterat.

För första gången i historien har en människa fått ett grishjärta inplanterat.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

God morgon2022-01-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan skrevs historia när 57-årige David Bennett, fick ett grishjärta inopererat. Det var första gången en transplantation av hjärta från djur till människa genomfördes. Operationen väcker många tankar om människan som djur och så det där hjärtat som vi förknippar med så mycket annat än att det pumpar runt blod. Jag berättar om nyheten för min åttaårige son. Han rynkar pannan och undrar: "Om du mamma skulle få ett grishjärta istället för ditt eget, skulle du fortfarande vara kär i pappa då?" Jag försäkrar honom att jag skulle älska med full kraft genom det där grishjärtat. Forskare som kommenterade operationen förklarade att det var en lätt operation eftersom hjärtat är ett så enkelt organ. "Det är ju bara en pump, men en viktig pump", sa läkaren. Nog fattar jag att det bara är en pump, men ändå kan jag inte låta bli att känna precis som min son, det måste väl ändå något mer än så? Även om jag tror att jag kan älska lika intensivt med en svinpump.

Att göra:

På söndag 15.03 sänds Mikaela Arnroths dokumentär i P1 om hennes skolgång i Livets Ords kristna skola i Uppsala. ”Barnen i Guds armé – om Livets Ords kristna skola” är spännande och skrämmande lyssning om när religionen går för långt. 

Enkel broccolisoppa:

Skala och hacka en lök och en vitlök och stek i en kastrull. Hacka två stora broccolihuvuden (500 gram) och fräs med löken. Häll på en liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong. Koka i cirka 20 minuter till broccolin är mjuk. Mixa soppan, häll i saften från en halv citron och en burk crème fraiche, salta och peppra.