Med två lackstänger i den ena handen och en elljusstake under armen plockar jag bland halmtomtar och löpare på Röda Korsets butik. Jag kommer från ett hem där julpyntet var bombastiskt och har under många år tagit det lugnt med tomtarna till förmån för ett mer sparsmakat uttryck i december.
Under pandemin började många pynta hårt redan i slutet på november och det här året är det jag som faller dit. Jag misstrivs i lägenheten vi flyttat till där golven är så perfekta att min sambo gjort till hela familjens projekt att inte förstöra dem. Om han kunde skulle han sätta tassar under mig och barnen. Om vi bakar kan det komma mjöl på golvet, säger han, och det är där protesten föds. Jag ska köpa varenda tomte jag kan komma över och dränka hemmet i kitsch.
En vän beskriver hur hon med julpyntet visade sina barn att de klarade sig själva efter skilsmässan. Allt skulle de få. Inte en enda tradition skulle försakas. Med detta vill jag skänka en hyllning till alla kvinnor som stryker och hänger upp julgardiner i tystnad år efter år, bara för att det ska vara så.
Att göra:
Julmarknad på Walmstedtska gården, Uppsala kl. 12–17. Uppsala Musikklasser bjuder på Luciatåg kl 15.15.
Julig chokladkola:
Koka ihop 100 g smör, 2 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 dl vispgrädde, 1 dl sirap och 2 tsk vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Rör tills blandningen är slät.
Sänk värmen till medelsvag. Låt sjuda i 20–30 minuter. Rör då och då. När kolan börjar kännas fast gör kulprov. Häll smeten i en pappersklädd form. Låt svalna. Skär kolan i ca 40 bitar. Förvara kolan i kylen eller i frysen.