Jag vill betala min vän – men hon blir bara arg

Jag vill alltid betala min vän efter att jag har nyttjat hennes vänskapstjänster.

Jag vill alltid betala min vän efter att jag har nyttjat hennes vänskapstjänster.

Foto: Henrik Montgomery/TT

God morgon2022-05-21 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har en vän som jag alltid gråter hos. Hon har gått i terapi i många år och har mycket klokskap som hon delar med sig av. Jag lever som en parasit, suger i mig allt hon lärt sig hos psykologen och utan att ha betalt ett öre traskar jag hem från våra möten gladare och klokare än innan.

För att lätta på känslan av att jag står i skuld till henne brukar jag vilja betala henne efter en sån där session. Tar fram plånboken och fingrar på en futtig hundralapp innan jag inser att det borde vara två tusenlappar i stället. Då blir hon arg och säger att: vem gör jag henne till om jag betalar för hennes tjänster?  

Det är en svår konst att ta emot. Men att ta emot är också att ge, för den som får hjälpa kommer nära. Jag tänker på det och slutar fingra på plånboken i väskan.

Att göra:

Uppsala kulturskola avslutar sin festivalvecka på lördagen 21 maj med bland annat en scenföreställning av den klassiska barnboken "Den lille prinsen". Klockan 14.45 går den av stapeln på Sävja kulturcentrum. I rollerna är kulturskolans piano- och teaterelever. Fritt inträde.

Lökpaj med ädelost:

1. Nyp ihop 75 g smör, 0.5 dl crème fraiche, 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter. Tryck ut degen i en form, nagga och ställ i kylen en timme.

2. Förgrädda i nedre delen av ugnen 10 minuter i 200 grader.

3. Fyllning: Hacka och stek 1 röd lök, 1 gul lök och 1 purjolök i smör tills de mjuknat. Vispa ihop 150 g grönmögelost, 3 ägg och 2 dl mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning.

4. Grädda i 200 grader, cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.