Jag tar vara på den vackra hösten

Jeanina Santiago, UNT-reporter

Jeanina Santiago, UNT-reporter

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2021-10-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter de lättade coronarestriktionerna har jag festat tre helger i rad. Nu har jag fått nog av bubbel. 

Nu vill jag vara hemma vid min franska balkong och följa höstens färgskiftningar från första parkett – och bara koppla av med musik, romaner och tidningar som ger ro eller guidning i konsten att hitta ens passion. 

Hösten har nu blivit min favoritsäsong. Det är då man skördar äpplen i trädgården, eller köper dekorativa pumpor för hemmet. Under hösten har jag också lärt mig att jag inte är för gammal för att hitta någonting jag brinner för. Bara för att jag redan upplevt mycket betyder inte det att det inte finns nya saker att uppleva. En ny bok, en ny låt, eller bara att få syn på en ekorre som klättrar i trädet utanför min balkong kan ge livsglädje. 

Tidigare när jag gick igenom min medelålderskris såg jag bara åldern som ett hinder. Nu förstår jag att det inte är stopp på allt det underbara. Så länge hälsan tillåter ska jag njuta av livet – och göra det med ansvar och gott samvete. 

Hösten är inte slutet på sommaren. Det är början på något bättre. 

Att göra:

Tv-serie. Kolla "Manhunt" på SVT1 eller SVT Play.

Bok. "Stor Magi – leva kreativt utan rädsla" av Elizabeth Gilbert.

Låt. "La Moirure du lac" på Spotify. Texten är skriven av Skutskärsbon Bengt Söderhäll, en av grundarna till Stig Dagermanpriset.

Falukorv med tomatsås och tryffelsalt

Stek tre hackade klyftor vitlök i olja. Lägg till falukorv skuren i mindre bitar. Addera tomatsås och ketchup. Smaksätt med vitlöks- och lökpulver, och tryffelsalt. Servera med kokt pasta.